Historik

 

PresentationPressklippSpelmännenLyssna-köp skivorSpelplan 2024BildsidorTill första sidan
Dalapolisens Spelmän
E-post: info@dalapolisensspelman.w.se  
 
Förfrågan om bokning, ring:
Stefan Dangardt,  076-787 22 79
 E-post: info@dlapolisensspelman.w.se 

 

Vid en etikkurs i Idre för polismyndigheten i Dalarna den 9 november 1975,  föddes en idé att starta en musikgrupp bland polisanställda i länet. Ur denna idé föddes Dalapolisens Spelmän. Initiativtagare var eldsjälen Stix Lennart Jadewall som också i många år var ledare för gruppen. Kravet från början var att medlemmarna var anställda vid polisen i Dalarna men med tiden har det blivit lite mer uppblandat med "civilister".

I dagsläget består Dalapolisens Spelmän av 5 dragspel, 4 fioler, bas och gitarr.

Spelmansmusiken är vår styrka och vår ryggrad. Vårt motto är att sprida en glad musik med mycket spelglädje till publiken. Under senare år har repertoaren utökats med flera sånginslag. Vi har också haft äran att sprida vår musik i många kyrkor tillsammans med körer och kyrkosångare.

Under årens lopp har det blivit flera stora engagemang med bl. a olika TV-framträdanden, t.ex. Café Norrköping, Café Falun, Bingolotto och i många radioprogram. Flera större turnéer har det också hunnit bli genom åren. Vi har framträtt i USA (3 gånger), England, Tyskland, Frankrike, Österrike, Schweiz, Ungern, Finland, Danmark, Estland och Norge.

Vi har gjort elva skivinspelningar samt två samlingsskivor. Vi har också erhållit en "silverskiva" för vår första skiva. På den spelas vår största "hit" Bränd-Pers vals, som blivit mycket välkänd och som nu är vår signaturmelodi. 

Dalapolisens Spelmän är i år 2024 inne på det 49:e verksamhetsåret varav 1 medlem, Uno Söderlund, varit med från starten 1975. Vi vill gärna tro att vårt motto att sprida glädje med vår musik är omtyckt och populärt även i framtiden.